"Bilgi Güvenliği ve İnternette Güvenli Kullanım Semineri" yapıldı

Bilgi Güvenliği ve Güvenli İnternet Kullanımı Semineri Yapıldı

Çarşamba Ticaret Borsası Meslek Yüksekokulu  tarafından  Bilgi Güvenliği ve Güvenli İnternet Kullanımı Semineri  13 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirildi.
Seminere konuşmacı olarak katılan Türkiye Bilişim Derneği Samsun Şube Başkanı Mustafa Karabiber’in yanı sıra Yüksekokul Müdürü Yrd.Doç. Dr. Ömer Çakın ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Can Altunay, öğrenciler ve basın mensupları  katıldı.
Seminer, Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ömer Çakın’ın açılış konuşmasıyla başladı. Çakın öğrencilere, "Sizler geleceğin bilgi güvenliği ile bilgisayar programcıları uzmanları olacaksınız. Sizlerin de bildiği gibi artık bilgi çağında yaşıyoruz. Çok sayıda bilginin olduğu bu dönemde bu bilgilerin işlenmesi ve kullanılması kadar güvenliği de önem arz ediyor. Kurum olarak öğrencilerin gelişimini önemsiyoruz. Öğrencilerin gelişimine katkı sağlayacak seminer ve konferanslarımız devam edecektir."  dedi.
Türkiye Bilişim Derneği Samsun Şube Başkanı Mustafa Karabiber öğrencilere ‘Bilgi Güvenliği ve İnterneti Güvenli Kullanım’ konulu sunumuna, Dijital göçmen ile dijital yerli kavramının altını çizerek başladı.  Yazar, fütürist (Olumlu gelecekçi)  Marc Prensky, bundan 15 yıl önce bir makalesinde “dijital yerli” ve “dijital göçmen” kavramlarını ilk kez kullandı” diyen Karabiber, “Prensky, eskiden internet mi vardı!’ diyorsanız dünyaya alışmaya çalışan ‘dijital göçmenler’densiniz. Sabah ilk iş e-postanıza göz atıyorsanız yeni dünyanın yerlisisiniz” demişti. Sizler dijital yerlilersiniz. Çünkü internetin ve bilişim çağının içinde doğdunuz” dedi.
Seminerine, bilgi teknolojilerinde kimlerin neler beklediğini anlatarak devam eden Karabiber, “Siz değerli arkadaşlarımızın sermayesi beyindedir,  işinizde bir ekonomik birikime ihtiyacınız yok. Sizler bilgiyi işleyerek belki de birer yazılımcı olacaksınız. Bugün Hindistan’da birçok yazılım yapılmakta ve dünyaya satılmaktadır. Örneğin bizim e-devlet yazılımımız dünya ya örnek olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Genel anlamlarıyla bunlara da değinmek istediğini vurgulayan Karabiber, bilgi teknolojileri ve internet ile yoğunlaşan hayatımızda bu bilgileri işlerken güvenliğinde çok önemli yer tuttuğunu söyledi. Örneğin TC kimlik numaranızı ele alalım diyen Karabiber,” TC Kimlik numaralarımız bizim vatandaşlıkta ki en önemli bilgimizdir. Her alanda bu numaramızı kullanırken dikkat etmeli ve her yere her kişiye vermemeliyiz.  Telefon numaralarımız da eş değer kişisel verimizdir. Kötü amaçlı kullanımlara sebep olabilecek kişilere telefon numaramız ulaşmamalı.”  diye konuştu.  Dijital güvenlik konusunun ele alındığı seminer daha sonra örnek olaylar ve soru-cevaplarla devam etti.